In de bouw spreken we natuurlijk over allerlei verschillende termen. Zo heb je verschillende platen waar je mee kunt werken als nieuwe muren wilt opbouwen en een nieuw leven in je huis wil brengen. Vandaag gaan we het eens uitgebreid hebben over gipsplaten, een van de voorbeelden van dat brede assortiment platen. Gipsplaten zijn de meest bekende en gebruikte platen die worden gebruikt ik de bouw van huizen. Het is gemakkelijk om mee te werken en is ideaal voor een snelle afwerking. Dat je gipsplaten gebruikt voor de bouw van huizen is nogal een breed begrip. Je kan er nieuwe muren van bouwen, maar het kan ook ingezet worden om lelijke muren af te werken. Het is dan nu ook wel duidelijk dat je er verschillende dingen mee kan, maar wat is het nou eigenlijk?

Gipsplaten

Een gipsplaat is een plaat op basis van gips. Dit is nogal voor de hand liggend, maar moest wel even benoemd worden. Je hebt binnen gipsplaten ook nog een breed assortiment met verschillende soorten gipsplaten. De meest voorkomende gipsplaat is de gipskartonplaat. De reden dat de gipsplaat zo heet is omdat de randen van de plaat bedekt zijn van karton. Deze platen zijn al een hele tijd geleden uitgevonden, alleen werd het toentertijd nog niet ingezet voor de bouw van huizen. Eigenlijk werd er toch helemaal niets mee gedaan. Dit is pas later echt opgekomen.

Voor en nadelen

Gipsplaten zijn niet voor niets de meest bekende en gebruikte platen. Een gipsplaat is over het algemeen goedkoop en van hele goede kwaliteit. De plaat is sterk en daarom ideaal om als materiaal te gebruiken voor nieuwe muren in je huis. Dit zijn een aantal goede eigenschappen en kunnen je zeker overhalen om voor een gipsplaat te kiezen. Wel willen we je op een eigenschap wijzen die voor vele als een nadeel opgevat kunnen worden. Gipsplaten hebben een sterk opzuigende kracht. Dit betekent dat als je van plan bent om met verf aan de slag te gaan, dat je hier rekening mee moet houden. Het is niet onmogelijk, maar het gaat je wel meer geld kosten.

Hoe kies je de juiste gipsplaat?

Omdat het assortiment van gipsplaten zo breed zijn, is het belangrijk dat je je goed verdiept. Als jij van plan bent om je huis te gaan verbouwen, komen gipsplaten hoog in het relevante lijstje te staan. Elke gipsplaat heeft zo zijn eigen voor en nadelen en dit is goed om te weten. Je moet nagaan wat je wil gaan doen met de gipsplaat, zodat je kan kijken of hij goed past bij jouw idee. We raden je daarom altijd aan om eens advies te vragen.

Geef een reactie