Nederland heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners die last hebben van slechthorendheid. Zij hebben dus eigenlijk behoefte aan een gehoorapparaat. Toch worden deze maar gedragen door 30% tot 40% van de mensen. Voor iedereen die er nog geen heeft, maar eigenlijk wel nodig heeft, zijn hier de belangrijkste dingen om te weten over gehoorapparaten.
Gehoor laten testen
Slechthorendheid kan ontstaan door veel verschillende dingen. Het kan komen door ziekte, ouderdom of een klap op het hoofd. Vaak ontstaat het geleidelijk, maar het komt ook voor dat iemand ineens slechthorend of doof is. Wanneer er wordt gemerkt dat het gehoor verminderd, kan er naar een logopedist worden gegaan (na een verwijzing van de huisarts). Hier worden testen gedaan die het gehoor meten. Eén test is het horen van piepjes, waarna er op knopjes wordt gedrukt wanneer het piepje ook echt waargenomen wordt. Om te weten hoeveel spraak iemand kan verstaan, bestaat naast de piepjestest ook een test waarbij er woorden worden opgelezen en na worden gezegd. Op basis van deze verschillende testen wordt vastgesteld hoeveel decibel gehoorverlies iemand heeft en wat voor soort gehoorapparaat er aanbevolen wordt.
Soorten gehoorapparaat
Er bestaan namelijk meer gehoorapparaten dan mensen soms denken. Deze zijn niet allemaal de ‘dikke kastjes’ die soms geassocieerd worden met hoortoestellen. De kastjes zijn er natuurlijk wel en worden achter-het-oor gehoorapparaten genoemd. Hierbij zitten alle onderdelen van het hoortoestel in een kastje achter het oor, behalve het slangetje waar het geluid doorheen gaat. Deze zit in het oor. Dan zijn er nog hoortoestellen met de luidspreker in het oor, waardoor de geluidskwaliteit beter wordt, en er zijn nog onzichtbare gehoorapparaten. Deze onzichtbare toestellen zitten volledig in het oor en zijn vrijwel niet te zien van buitenaf. Dat wordt gewaardeerd, zeker bij jongeren of jongvolwassenen die het misschien beschamend vinden dat zij een hoortoestel moeten dragen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer hoortoestel en hebben de bovenstaande hoortoestellen verschillende functies.
Het dragen van een hoortoestel wordt wel zeker aanbevolen. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, wordt een oor niet lui van het gebruik van een gehoorapparaat. Echter, het oor blijft juist werken! Wanneer iemand minder geluid ontvangt, hoeft het oor eigenlijk niks te doen. Het dragen van een hoortoestel zal ervoor zorgen dat mensen die zelfstandig minder geluid ontvangen toch iets binnen krijgen, waardoor de verschillende onderdelen van het oor aan het werk blijven.
Een hoortoestel is best een investering, maar een groot deel tot het volledige deel wordt betaald door de verzekering. De beslissing om wel of niet een hoortoestel te dragen, hangt dus echt van de persoon zelf af. Wat is belangrijker: wat mensen van jou denken of alles goed kunnen blijven volgen?