Ik ben lid van de plaatselijke zeilvereniging bij mij in de buurt. Dit is een hartstikke leuke vereniging met veel betrokken leden, en samen houden wij de vereniging draaiende. Maar afgelopen jaren hebben we helaas te maken met een afnemend aantal leden. Daarom is het belangrijk dat zich ook nieuwe leden bij onze vereniging aansluiten. We maakten een plan van aanpak hoe we meer nieuwe leden konden bereiken en gelukkig werkt dit erg goed. In deze blog geef ik je 3 tips hoe ook jij nieuwe leden kan trekken voor jouw vereniging.

1. Vergroot je naamsbekendheid

Als eerste wilden wij onze naamsbekendheid vergroten. Want als mensen je vereniging niet kennen is de kans ook klein dat zij zich aanmelden. Je kan Vlaggen bedrukken, een hele effectieve manier om je naam onder de aandacht te brengen. Wij hebben nu twee mooie vlaggen aan het water staan zodat andere boten zien dat hier een zeilvereniging gevestigd is. En ook aan de straatkant wijzen we mensen met vlaggen op het bestaan van onze club. We hebben ook geadverteerd in plaatselijke media, we hebben sleutelhangers met onze naam erop uitgedeeld in de dorpen in de buurt en we hebben een klein benefietconcert georganiseerd om de clubkas te spekken.

2. Zet een cursus op

Veel mensen die we bij deze activiteiten spraken waren wel enthousiast over het concept zeilen, maar twijfelden omdat ze nog niet konden zeilen en dachten dat dit moeilijk zou zijn. Daarom hebben we besloten om verschillende beginnerscursussen op te zetten, om mensen de mogelijkheid te bieden laagdrempelig kennis te maken met deze mooie sport. En wat bleek, veel mensen vonden het hartstikke leuk en zeilen bleek stukken makkelijker te zijn dan ze vreesden! Op deze manier hebben we al meerdere leden er bij gekregen omdat veel mensen na het volgen van een cursus verder wilden gaan.
Dit gaat natuurlijk ook op voor andere verenigingen: ook voetballen, zingen of schilderen kan je leren! Door een cursus neem je voor veel mensen de drempel weg om eens te komen kijken.

3. Clubambassadeurs

Tevreden leden zijn de beste ambassadeurs die je je maar kan wensen. Als je leden het naar hun zin hebben zullen zij positief over je vereniging praten, en zo misschien ook mensen in hun omgeving enthousiast hierover maken. Investeer daarom in de leden die je al hebt: luister naar hun idee├źn en geef hen ook de mogelijkheid zaken te melden waar ze minder tevreden over zijn. Wij houden bijvoorbeeld aan het begin en het einde van de zomervakantie een barbecue voor alle leden, en rond de jaarwisseling organiseren we een borrel. Op deze momenten spreken leden elkaar weer en is er mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Geef een reactie