Voor onze nieuwe winkelpand moet er nog van alles geregeld worden. Vooral aan de veiligheid moet echt nog over nagedacht worden. Niet alleen de veiligheid wat betreft diefstal en inbraak, ook voor het personeel moet er goed nagedacht worden over de veiligheid. Het is een winkelpand van 3 etages wat is voorzien van 2 liften, meerdere roltrappen en een noodtrap. Echter is er geen licht aanwezig in de noodtrap wat ik persoonlijk niet snap. In de avonden is de winkel ook geopend en in nood moeten klanten en uiteraard personeel wel veilig de trap af kunnen. Daarom heb ik besloten noodverlichting aan te laten leggen.

 

 

Doel van noodverlichting

In mijn ogen is de constructie dat het licht aanspringt bij een brandmelding een goed idee. Het licht hoeft absoluut niet continu te branden want het is een trappenhuis wat niet dagelijks gebruikt wordt. In principe kunnen personeelsleden de roltrappen pakken, liften mag dan niet voor het geval zij vast komen te zitten. Noodverlichting aansluiten op een alarmsysteem is mogelijk, alleen zijn er maar weinig werkmannen die dit daadwerkelijk kunnen aansluiten. Binnen het veiligheidsbedrijf was er gelukkig iemand gespecialiseerd met dit soort systemen. Daarnaast wil ik ook noodverlichting in het winkelpand zelf. De films dat alle lichten uit knallen bij brand vind ik maar een enge gedachte, dan zie je helemaal niet meer waar je heen moet als het buiten donker is. Ik heb liever dat de hele winkel afbrandt inclusief alle spullen dan dat er iets gebeurt met het personeel.

 

 

Overige opties werden besproken

Naast het noodverlichting systeem wat al ondertussen op papier werd getekend, zocht ik ook nog naar het beste systeem wat betreft brandpreventie. Er werd mij aan alle kanten afgeraden om sprinklers te laten installeren, deze gaan namelijk ook af bij een onnodige brandmelding. Daardoor gaan veel producten verloren, dat zal een groot verlies opleveren. Er werd mij wel aangeraden om het stikstof systeem aan te schaffen. Dit kan handmatig aangezet worden op meerdere plekken. De rook die dit produceert, zorgt ervoor dat de zuurstof verdwijnt uit de ruimte waardoor de brand gedeeltelijk al zal worden gedoofd. Dat in combinatie met de noodverlichting vlak bij de grond zorgt voor een veilige situatie voor personeelsleden en klanten. Daarnaast zal de schade ook beperkter zijn. Een abonnement afsluiten bij de brandweer werd ook aangeraden, dit betekent dat iedere melding na een aantal minuten wordt doorgestuurd naar de centrale. Zo voorkom je een uitslaande brand, zeker in de nacht wanneer er niemand aanwezig is.

Geef een reactie