Het afgelopen decennium is de eerste periode van tien jaar die ik zeer bewust heb meegemaakt. Toen de jaren 2000 begonnen was ik nog een heel klein jochie. Ik kan dus ook voor het eerst tien jaar terug in de tijd gaan in mijn herinneringen en aanschouwen wat er allemaal veranderd is. Het is dan ook leuk om even terug te blikken op verschillende onderwerpen. Vaak denk ik dan, jeetje dat is waar! Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd een aantal games te spelen op de PC, en dat deed ik tien jaar geleden ook al. Daarom blik ik vandaag terug op hoe het was om te gamen in 2009, meer dan tien jaar geleden. Duik met mij mee terug in de tijd, en bewonder de grote sprongen die de game PC heeft doorgemaakt in deze periode!

De hardware

Het is eigenlijk altijd al zo geweest dat de technologie snel vordert als het om computers gaat. Mijn ouders zeiden wel eens lacherig hoe groot een schijf van een paar MB was in het begin van computers. Maar pas nu ik tien jaar terug kan denken besef ik hoe groot het verschil echt is. De wet van Moore komt langzaam ten einde, maar de ontwikkelingen volgen elkaar nog steeds snel op. Zo was een super high-end game pc in 2009 verbazingwekkend zwak in vergelijking met de computers van nu. Zo kon je voor maar liefst 5.000 euro een computer krijgen met een 3.0GHz Quad core processor, 4GB DDR2 ram, twee Nvidia Geforce GPU's van 512 MB, en wel 150 GB ruimte op de harde schijf. Tegenwoordig kan je stukken beter dan dit krijgen voor een tiende van de prijs. 

De games

Een aantal van de meest populaire spellen in 2009 heb ik zelf ook nog wel gespeeld, en het brengt toch enige nostalgie met zich mee. Counter Strike: Global Offensive bestond nog niet, dus CS:S was de populairste variant. Het immens populaire multiplayer spel Call of Duty: Modern Warfare 2 werd ook in 2009 uitgebracht. Grand Theft Auto IV bestond een jaar eerder al, maar was nog steeds erg populair. Verder was World of Warcraft ook nog één van de meest gespeelde MMORPG's op de markt. Het is niet voor niets dat veel van deze games intussen een remake hebben. Als ik terugkijk op 2009 waren er namelijk een aantal echte klassiekers uitgebracht. Ook voor de meer casual gamers waren er bekende titels zoals The Sims 3, of het enigszins geflopte Spore.

Geef een reactie