Je vraagt je misschien af; dragen mensen nog poloshirts? Als de dochter van een fervent en uiterst toegewijd poloshirt-drager kan ik beamen dat men nog altijd poloshirts draagt. Maar waar komt het kindje van het t-shirt en de bloes nu eigenlijk vandaan? En waarom is hij bij sommige sporten zo populair, en bij anderen weer niet? Laten we een kijken nemen in de geschiedenis van het poloshirt. Gewoon, omdat het kan.

Poloshirts 101

Het poloshirt werd in de jaren 20 in Amerika ontworpen door een tenniskampioen. Misschien ken je hem wel, hij heet René Lacoste en inmiddels staat er op al zijn kleding een klein, groen krokodilletje. Volgens de etiquette van die tijd moesten tennisspelers altijd in een wit shirt met lange mouwen spelen, ook in de zomer. Natuurlijk zijn de Amerikaanse zomers bloedheet, zo ook in de vroege twintigste eeuw, en dus was tennis in de zomer eigenlijk een no-go met de kleding die verplicht gesteld werd. Lacoste ontwierp het poloshirt eerst voor eigen gebruik, en droeg hem voor het eerst op een tennisbaan in 1926. In 1933, nadat iedereen natuurlijk stik jaloers was geworden op het feit dat iemand wel verkoelende kleding droeg tijdens het tennissen, in plaats van te verzuipen in lange witte mouwen, bracht Lacoste het shirt op de markt.

Op het wereldtoneel

In de jaren 60 werd het poloshirt pas een algemeen kledingstuk. Hiervoor werd het dus alleen gebruikt in sport, vooral bij tennis. Maar ook golfers vonden het shirt een erg fijne combinatie tussen comfort en bescherming. Het is bij veel golfclubs (de verenigingen, niet het spelgerei) zelfs een vereist geworden om een poloshirt te dragen (stel je voor, een golfclub in een poloshirt).

Poloshirts zijn natuurlijk, behalve fijn om in te sporten, ook fijn om in de zomer en lente (en eventueel zelfs winter, hangt er vanaf hoe hardcore je bent) lekker te dragen. De kraag met de twee of drie knoopjes geeft je een aantal mogelijkheden, om het shirt of een chique flair te geven, of juist wat meer casual te dragen. De korte mouwen geven je meer vrijheid dan lange mouwen, en poloshirts zijn werkelijk in alle kleuren van de regenboog te vinden. Felle kleuren, pastelkleuren, printjes, noem maar op.

Poloshirts zijn er nu al een tijdje, en als je het mij vraagt gaan ze ook niet meer weg. Dus, wen er maar aan!

Geef een reactie