rollator

Ook al neemt begrip voor handicaps en aandoeningen de laatste tijd vooral onder jongeren enorm toe, bestaan er helaas nog steeds vaak onvoldoende faciliteiten bij gebouwen en evenementen voor rolstoel en rollator gebruikers. Dit kan voor mensen die zoiets nodig hebben enorm ontmoedigend werken, waardoor zij helemaal nooit meer iets leuks willen doen, omdat ze simpelweg het idee krijgen dat dit niet voor hun bedoeld is. Gelukkig is er altijd een oplossing. Lees hier wat je kunt doen om met jouw rollator of in je rolstoel toch een mooie dag te beleven!

Neem iemand mee

Door samen een dagje uit te gaan met een vriend of familielid die begrip heeft voor de situatie én een beetje een grote mond heeft als dat nodig is, dek je jezelf in voor problemen. En het is ook nog eens een stuk gezelliger! Als je zelf niet serieus genomen wordt neemt men dan toch eerder iets van je aan als je iemand bij je hebt. Als er iets misgaat wat betreft je gezondheid is er iemand die voor je kan zorgen, een dokter kan bellen of eerste hulp kan verlenen. Én ook kan diegene je helpen met de nodige planning voor jouw dagje uit, kun je er samen naar uit kijken en weet je zeker dat het allemaal goed verloopt!

Informeer van tevoren

Jammer genoeg heeft niet ieder museum, pretpark of restaurant evenveel informatie beschikbaar over de toegankelijkheid voor rolstoel of rollatorgebruikers. Om ervoor te zorgen dat je niet teleurgesteld wordt kun je altijd het beste even van tevoren informeren of ze rolstoel toegankelijk zijn. Vaak kan er lastminute nog wel iets geregeld worden om te zorgen dat er een schuine oploop naar de ingang komt, meer ruimte ergens binnen en dergelijke. Mochten er nog geen goede faciliteiten zijn, motiveert jouw vraag ze misschien wel om hier een oplossing voor te vinden voor jou en hun faciliteiten en toegankelijkheid in de toekomst te verbeteren! Zelfs als je teleurgesteld wordt kun je er dus misschien anderen nog wel mee helpen.

Trek het je niet aan

Mocht je toch mensen tegengekomen die op je neer kijken vanwege je handicap of teleurgesteld worden door faciliteiten of toegankelijkheid van een gebouw of organisatie, onthoud dat het niks persoonlijk is. Probeer positief te blijven en ga gewoon door naar de volgende! Ook jij verdient een leuke dag, en die hoef je niet zomaar te laten verpesten.

Geef een reactie